Ingen skadades, men trapphuset fick stora skador. Arkivfoto: Scanpix.
Stockholm

Gängmedlemmar åtalas för sprängdåd

Fem män åtalades i dag misstänkta för inblandning i bombattentantet på Södermalm i Stockholm i maj, då en sprängladdning exploderade i ett trapphus på Fatburs Kvarngata. Fyra av männen är medlemmar i det kriminella gänget Original Gangsters.

Enligt åtalet var bomben riktad mot en föredetta krogägare, men av misstag placerades bomben utanför fel lägenhet några våningar ner i fastigheten.

Kriminalinspektör Håkan Ström, säger att det var ren tur att kvinnan som bodde i lägenheten inte dog eller skadades allvarligt vid explosionen.

– Metallsplitter från dörren trängde igenom väggen in till hennes sovalkov, och vi hittade till och med metallsplitter under bäddmadrassen i hennes säng där hon låg och sov.

Ingen person skadades vid sprängningen, men trapphuset fick omfattande skador.

Enligt åtalet handlade sprängningen om en obetald skuld. Den förre krogägaren var skyldig en 41-årig man 200 000 kronor. För att få in pengarna kontaktade 41-åringen ledaren i det kriminella gänget Original Gangsters och gav honom i uppdrag att driva in skulden. Gängledaren ska då ha gett några medlemmar i uppdrag att ta hand om indrivningen och detonera bomben i den skuldsatta mannens lägenhet.

De fem misstänkta männen är mellan 17 och 41 år. De åtalades idag misstänkta för bland annat mordförsök, allmänfarlig ödeläggelse och anstiftan till de här brotten.

Enligt Håkan Ström är bevisläget mot männen starkt.

– Ja, rent subjektivt sett ser det ju bra ut. Vi har DNA-spår från en av männen under en tejpskarv på poltråden på bomben. Vi har information i datorer, i telefonuppkopplingar och vi har vittnesuppgifter.

Under spaningsarbetet upptäckte polisen att flera av männen även var inblandade i narkotikahandel. Drygt 1,4 kilo amfetamin hittades gömt i ett skogsparti i Husby i nordvästra Stockholm. I samband med det greps ytterligare två män som nu också åtalas, för grovt narkotikabrott respektive försök till grovt narkotikabrott.

Den 35-årige ledaren för Original Gangsters är däremot inte med bland de åtalade. Han befinner sig troligen i Turkiet och är häktad i sin frånvaro misstänkt för att ligga bakom sprängdådet på Södermalm. Gängledaren är sedan tidigare misstänkt för en rad andra brott, bland annat ytterligare ett bombdåd i Stavsnäs i Värmdö i somras, men Turkiet går inte med på att lämna ut honom.

Kriminalinspektör Håkan Ström har ändå gott hopp om att kunna gripa mannen.

– Vi kommer säkerhet att lyckas så småningom. Det finns ingen fristad någonstans, utan till slut nås man utav rättvisan.

Helen Ling
helen.ling@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".