NORRTÄLJE

Politiska partier släpps in i skolor

Om ett politiskt parti släppts in på en gymnasieskola i Norrtälje, kan inga andra politiska partier nekas tillträde till skolan efter det. Det är innebörden i ett beslut i utbildningsnämnden.

I beslutet slås fast att skolan inte är en allmän plats, och att det är rektor som avgör om politiska partier ska få komma till skolan. Om rektor beslutar att partier ska få komma till skolan – ja då måste det gälla alla partier.

Men rektor kan inte vägra ett parti tillträde baserat på partiets åsikter eller innehållet i dess budskap – även om dessa står i strid med skolans värdegrund....Samtidigt måste skolan se till att budskap som står emot skolans värdegrund inte får stå oemotsagda.

I de nya reglerna sägs bland annat att man kan välja att bjuda in ett mindre antal partier, om det finns skäl till det. Men då ska samtidigt de som inte blivit inbjudna få möjlighet att komma till skolan vid ett annat tillfälle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".