Bara Sigtuna sänker skatten i länet

Sigtuna kommun är den enda kommun i länet som väljer att sänka kommunalskatten nästa år. I resten av kommunerna blir skatten oförändrar, visar en kartläggning som Radio Stockholm gjort.

Av länets 26 kommuner är det alltså bara socialdemokratiskt styrda Sigtuna som väljer att sänka skatten nästa år.

– Det är en markering ifrån kommunledningens sida, att när kommunen går med överskott och verksamheterna har fått resurser, skolan, äldreomsorgen, handikappomsorgen och kultur- och fritidsverksamhete, då gör vi en markering och en signal att det också går att sänka skatten, säger Anders Johansson, socialdemokratiskt kommunalråd.

Hans Krespin, ekonom på organisationen Sveriges kommuner och Landsting säger att han tycker det är olämpligt att kommunerna sänker skatterna. Även om det inte ser så illa ut i kommunerna nästa år eftersom kommunerna får extra pengar från staten, så ser åren 2011 och 2012 värre ut. Han Krespin är samtidigt noga med att poängtera att det kan finnas stora skilnader mellan olika kommuner hur ekonomin ser ut framöver.

I Haninge kommun hade politikerna planer på att sänka skatten nästa år men även där valde kommunen att låta skatten vara oförändrad. Gilbert de Wendel (M), kommunstyrelsens ordförande, förklarar varför:

– Ja, innan lågkonjunkturen kom så hade vi planer på att försöka göra skattesänkningar i slutet på mandatperioden. Men nu visade det sig i lågkonjunkturen att de pengarna finns inte, säger han.

Sigtuna är socialdemokratiskt styrt, hur ser du på att socialdemokraterna i Sigtuna lyckas att sänka skatten samtidigt som ni moderater i Haninge inte lyckas med det?

– Vi har stor förståelse för att de sänker skatten i Sigtuna. Men här i Haninge tycker vi, är det viktigare att vi säkerställer en bra verksamhet, för att vi kan inte ha samhällen där inte omsorg, skola och tryggheten prioriteras.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Maria Persbo
maria.persbo@sr.se

Research: Lila Karlström
lila.karlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".