Botkyrka

Vänsteraktivister anhållna

Vänsteraktivister har bidragit till oroligheterna i Fittja centrum i Botkyrka de senaste dagarna, enligt polisen. Nio personer greps igår misstänkta för förberedelse till våldsamt upplopp. De gripna anhölls under kvällen misstänkta för bland annat förberedelse till grov skadegörelse.

– Under några kvällar har det varit andra som bråkat i Fittja centrum, man har eldat upp bilar, begått skadegörelse, kastat sten mot polis, mot polisbilar och bussar. Men igår kväll (läs i onsdags kväll) hände något, eftersom anhängare till vänsterextrema rörelser dök upp i Fittja centrum och genomförde flera aktioner, säger Mats Nylén, informationsansvarig vid Södertörnspolisen.

Under oroligheterna under natten mot onsdagen kände flera poliser igen en kvinna i 20-års åldern och hon anhölls i sin frånvaro misstänkt för våldsamt upplopp.

När man sen hittade henne i en lägenhet i Norsborg fanns där ytterligare 8 personer som också greps, samtliga misstänkta för förberedelse till våldsamt upplopp

– Man hittade tillhyggen och andra föremål, vilket gör att vi misstänker att man planerade upplopp kanske till i kväll eller längre fram i veckan.

Vad handlar det om för föremål?

– Bland annat sten, som man skulle kunna kasta mot polispersonal och även annat material som tyder på att man haft för avsikt att begå upplopp och sedan fly från platsen.

Dem nio gripna är alla kända av polisen från bland annat demonstrationer där vänsterextrema grupper deltagit. Enligt polisen kan det vara så att de här vänsterextrema grupperna aktivt samarbetar med yngre kriminella i Fittja.

– De här grupperna av personer från vänsterextrema kretsar, och yngre kriminella personer i Fittja – att de har sett  någon nytta av att gå ihop och förena sig i till exempel att angripa poliser., säger Mats Nylén. 

Du menar att de medvetet skulle samarbeta om det?

– Ja, just det. Att det är en strategi för att bland annat nå uppmärksamhet för sin sak, och även då ägna sig åt kriminell verksamhet, allmänt sett.

Sven Rönnqvist
sven.ronnqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista