FOTBOLL

Svårt ekonomiskt läge för Hammarby

Hammarby, som igår åkte år fotbollsallsvenskan och nästa år kommer att spela i superettan, kan gå miste om 30 miljoner kronor varje år. Ett tungt ekonomiskt avbräck för en klubb med en redan mycket ansträngd ekonomi.

Den kostsamma nedflyttningen från allsvenskan blev verklighet i och med förlusten igår mot Trelleborg. Det är en ganska luggsliten förening som lämnar fotbollens finrum och istället för att spela mot IFK Göteborg, Malmö FF och AIK får möta Ljungskile, Ängelholm och Väsby.

Det här kommer naturligtvis visa sig i kassan för klubben som redan har en ansträngd ekonomi. Enligt Bosse Johansson ordförande i svenks elitfotboll kan det röra sig om så mycket som trettio miljoner kronor årligen i utebliva TV pengar, mindre publikintäkter och sämre sponsoravtal.

– Det blir tungt. Det är naturligtvis så att vi kommer att behöva dra åt riktigt rejält. Å andra sidan har jag en viss förhoppning om att de kära vännerna i Bajen och dess kamrater kommer att ställa upp även i superettan, säger Bosse Sundling, ordförande för Hammarby fotboll.

Man pratar om 30 miljoner mindre nästa år, vad kan man se över i Hammarby då?

– Spelarlöner är en sådan sak. Vi kan inte ha kanske lika svulstig organisation som vi har idag. Och vi måste jobba hårt med både publikintäkter och med reklamintäkter.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista