Arbetslöshet drabbar invandrare hårt

Arbetslösheten fortsätter att öka i länet. Framförallt gäller det gruppen långtidsarbetslösa och de som har svårast att få jobb är utlandsfödda. Det märks på arbetsförmedlingen i Skärholmen i södra Stockholm.

–  Vi är en medelstor förmedling. Vi hade förra året cirka 2 500 inskrivna. Vi ligger idag på cirka 3 300. Det är en kraftig ökning. De som är helt arbetslösa har ökat med cirka 50 procent, säger arbetsförmedlaren Lennart Kindmark vid arbetsförmedlingen i Skärholmen.

Hur stor andel av dem är utlandsfödda?

– Det brukar röra sig om 70-75 procent.

Gruppen långtidsarbetslösa, som alltså inte haft något jobb på sex månader, har nästan fördubblats på ett år, till över 12 000 i Stockholms län. Hälften av dem är utlandsfödda.

– Många är lågutbildade, de har oftast timanställningar eller deltidsanställningar, och det är oftast de som får gå när det blir lågkonjunktur. Det är tråkigt, men så är det.

Muhammed Imran Raza blev av med sitt jobb som miljövärd i februari, när företaget måste skära ned på personal. Sedan dess har han sökt omkring 1 000 jobb, som chaufför, restaurangbiträde och allt han hittar, utan att få napp.

Han är 28 från och kommer från Pakistan, men han har en svensk juristexamen. Trots det får han inga jobb som jurist och inte heller har han fått hjälp från arbetsförmedlingen med någon arbetsmarknadsåtgärd eller praktik.

– De hjälper en att få a-kassa. Inget mer. Om jag satt i regeringen skulle jag slopa arbetsförmedlingen. De får pengar för ingenting. De bara pratar, säger Muhammed Imran Raza.

Jenny Hallberg
jenny.hallberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista