Datasystem ska larma vid fel medicindos

För att undvika att fler barn drabbas av livsfarliga doser läkemedel kommer Astrid Lindgrens barnsjukhus att utveckla datasystemet så att det larmar om en läkare ordinerar en felaktig dos medicin. Enligt Svante Baehrendtz, chefläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, har en del av felordineringarna orsakats av att läkare inte kan datasystemet och därför blir det också obligatoriskt med utbildning i systemet för alla läkare.

- Vi har funnit att alla har inte hunnit genomgå utbildningen. Det kan bero på att det är snabb genomströmning av läkare på vissa ställen, att man helt enkelt inte hunnit med. Det kan ha glömts bort. Det kan också vara sådana som underlåtit att gå utbildningen som de skulle ha gått. Det finns säkert en rad förklaringar men nu kommer vi att göra utbildningen obligatorisk. Det kommer att bli en form av körtkort helt enkelt, säger Svante Baehrendtz.

Hittills i år har nio av fjorton så kallade Lex Maria anmälningar från barnsjukhuset kopplingar till hantering av läkemedel. Lex Maria är benämningen på de anmälningar som sjukvården själv gör till Socialstyrelsen när fel upptäcks.

I några fall kan feldoseringar alltså ha berott på att läkaren inte kunnat hantera själva datasystemet för ordinationer. och med det nya systemet så hade en del av feldoseringarna kunnat undvikas, men inte alla säger chefläkare Svante Baehrendtz.

- De här läkemedelsincidenterna som har varit på Astrid Lindgrens barnsjukhus har varit av olika karaktär. En del har varit rena spädningsfel, en del har varit rena felordinationer några har varit fel av den typ som det här systemet kommer att minska risken för i väsentlig omfattning, säger Svante Baehrendtz.

Det kommer att ta minst tre månader innan det nya datasystemet är utvecklat och klart att använda.

- Det blir ju mer precist, det blir säkrare och det kommer också att finnas en spärr i systemet när man inför den här funktionen. Det vill säga om det är så att man gör en orimligt hög ordination av ett läkemedel då kommer systemet att säga ifrån; menar du verkligen det här och då får man i så fall bekräfta det eller ändra, säger Svante Baehrendtz.

Maria Persbo
maria.persbo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista