Stockholm

Problem med bygglov förhindrar hyrcykelutbyggnad

I dag plockas lånecyklarna i Stockholmscity in för säsongen och återkommer i vår.
Användarna av cyklarna har ökat rejält men det finns problem som eventuellt inte kan lösas till i vår när cyklarna kommer tillbaks.

- Det största problemet är väl att hitta en cykelstation som ligger nära intill, vår ambition när vi skrev kontraktet med Stockholms stad var att bygga cykelställ inom 300 meter så att man lätt ska kunna ta en cykel och lätt lämna en cykel, idag är det något längre emellan och det beror på att vi inte fått bygglov att bygga alla stationer, säger Patrik Hofbauer är vd för företaget Clear Channel som driver verksamheten med lånecyklarna.
Från 1 april till nu, som är säsongen för lånecyklarna har 25 000 personer haft ett cykelkort, dubbelt så många som förra året. Med kortet får man använda cyklarna hela säsongen för 200 kronor.
Cykelställen finns i innerstan, där kan man ta cykeln från vilket cykelställ som helst och lämna den vid ett annat.
- Ibland blir en del cykelställ tomma och andra fulla under dan. Å även för det här problemet är lösningen fler cykelställ, säger Patrik Hofbauer.
Men trots ett avtal med staden om 160 ställ så har företaget än så länge bara fått sätta upp 83 stycken eftersom de inte fått bygglov av staden för fler. De hoppas på fler bygglov snart så att problemet kan försvinna till i vår.
Stadsbyggnadsborgarrådet moderaten Kristina Alvendal har avböjt att kommentera varför staden har slutit ett avtal med företaget men inte kan se till att de får bygglov för de 160 platser som avtalet gäller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista