Imorgon byter tunnelbanan entreprenör

Imorgon tas driften av tunnelbanan i Stockholm över av en ny entreprenör. 
Efter tio år med en Veolia, tidigare Connex är det nu Hongkongbaserade MTR Corporation som ska köra T-bantågen de närmaste åtta åren.

Det resenärerna kommer märka imorron är framförallt att det blir fler anställda i uniform på stationerna.
-Vi kommer ha mer personal i tunnelbanan, vi kommer ha värdar på stationer och vi kommer ha värdar på perrongerna på de tio största stationerna i tunnelbanan, säger Torborg Chetcovich, VD för MTR Stockholm.
Det var för tio år sen, 1999, som Stockholms tunnelbana gick över till att drivas av en privat entreprenör. Connex, som sedermera bytte namn till Veolia, är de som hittills haft hand om driften.
I våras stod det klart - entreprenaden för de närmaste åtta åren tas över av MTR Corporation, med säte i Hongkong.
Ett av världens största kollektivtrafikföretag - och med en kultur som, enligt företagets VD Torborg Chetkovich, är rätt så annorlunda det vi hittills kunnat se i tunnelbanan.
-Den nionde november så drar vi igång en storstädning av samtliga stationer i tunnelbanan och alla fordon och det kommer att ta oss tre månader att städa alla stationer och fordon, säger Torborg Chetcovich, VD för MTR Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista