Nacka

Pojkar krävs på mångmiljonbelopp

Två pojkar krävs på mångmiljonbelopp i skadestånd för att ha orsakat en kraftig brand i ett hyreshus i Henriksdal i Nacka 2006.

Pojkarna krävs på 13 miljoner kronor och Birgit Nilsson, som bor i huset, tycker det är bra att de ställs till svars.

– Det är ju vettigt. Den där lilla ynglingen, han behöver få veta att det inte går an att bete sig hur som helst i livet, om han nu på något sätt blir ekonomiskt ansvarig, åtminstone lite grann, säger Birgit Nilsson.

Birgit Nilsson var hemma den kvällen för snart tre år sedan då en brand spred sig på vinden i ett sjuvåningshus på Henriksdalsringen i Nacka.

Två pojkar erkände att det var dom som orsakat branden genom att tända eld på sprayburkar, men pojkarna var för unga för att ställas inför rätta.

Reparationerna har kostat det kommunala bostadsbolaget Stockholmshem omkring 13 miljoner kronor, som nu krävs tillbaka av pojkarna men i praktiken blir det föräldrarnas hemförsäkring som får betala. Om föräldrarna inte har någon hemförsäkring blir det en fråga för tingsrätten, säger Anders Carslund, vd för Stockholms stads försäkringsbolag.

– De brukar göra en nedsättning av beloppet. Är det en skada på låt oss säga 20 miljoner så kanske barnet får betala 20 000 tusen. Men då är det en markering från samhällets sida att så här är det. Lagarna ser ut på det här sättet och följer man inte dom så får det konsekvenser, säger Anders Carslund, vd för S:t Erik Försäkrings AB.

Staden har bara en gång tidigare vid en anlagd brand fått skadestånd, vid en förskolebrand för två år sedan. Då fick två barn betala tio miljoner kronor via föräldrarnas hemförsäkring.

Bränder i främst förskolor och skolor har sedan 2006 kostat Stockholms stad och skattebetalarna omkring 100 miljoner varje år.

– Ungefär 80 procent är anlagd brand så det är ett stort samhällsproblem, säger Anders Carslund, vd S:t Erik Försäkrings AB.

Maria Persbo
maria.persbo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista