Solna

Treårig pojke med svininfluensa död

En tre-årig pojke som drabbats av svininfluensan avled i lördags på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna. Prover visar att pojken hade svininfluensa men dödsorsaken är inte klarlagd. Därför vill sjukhuset genomföra en obduktion.

– Rent allmänt utförs ju den när man vill få en ökad kunskap om den direkta dödsorsaken, Ann-Britt Bohlin, chefläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Det här är det första dödsfallet i länet, orsakat direkt eller indirekt av den nya influensan och det första dödsfallet bland barn i landet.

Prover visar att den treårige pojken hade svininfluensa, men det som nu ska utredas är om det var den exakta dödsorsaken.

Den treåriga pojken och hans föräldrar sökte hjälp i tisdags eller onsdag förra veckan på den närakut som ligger i närheten av Astrid Lindgrens barnsjukhus. I fredags blev han inlagd på barnsjukhuset.

Så mycket är dock klart att pojken hörde till en riskgrupp men inte hade hunnit få något svininfluensevaccin, vaccinet hade helt enkelt inte hunnit fram.

Så några ändrade rekommendationer vad gäller vilka barn som ska vaccineras från vilken ålder kommer den här händelsen inte att medföra säger chefläkare Ann-Britt Bohlin.

– Det man rekommenderar i Sverige är att vaccination utav barn som tillhör någon riskgrupp ska ske från sex månaders ålder och uppåt. När det gäller friska barn rekomenderas vaccination från tre års ålder och uppåt.

Så oavsett om det var influensa eller någonting annat som låg bakom den här pojkens död så ändras inte rekomendationer i stort?

– Nej, det gör det inte, säger chefläkare Ann-Britt Bohlin.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista