Fittja

Häktningsbeslut överklagas

Flera av de personer som häktats misstänkta för förberedelse till grov mordbrand i Fittja, har överklagat häktningsbesluten. Enligt polisen har samtliga häktade koppling till den vänsterextrema organisationen Antifascistisk aktion.

I helgen häktades sammanlagt tio personer, som misstänks ha deltagit i oroligheterna i Fittja. Det hela började förra söndagen då bilar sattes i brand, fönster till busskurer krossades och raketer sköts i t-banehallen.

Natten till i ondags nådde det sin kulmen, enligt polisen berodde det på att vuxna kriminella personer deltog tillsammans med bland annat aktivister från Antifascistisk aktion, afa, som kommit från andra delar av länet, och landet.

En första misstänkt greps i tisdags och samma kväll kände flera poliser igen en kvinna, en 26-åring som ska ha varit tongivande, och som tidigare setts i samband med vänsterextrema demonstrationer.

Hon anhölls i sin frånvaro och greps i onsdags tillsammans med åtta andra i en lägenhet i Norsborg. Hon misstänks även för våldsamt upplopp.

I lägenheten där de greps, hittades bland annat kundvagnar med stenar och molotovcocktails.

Enligt polisen har alla tio som sitter häktade samöre med Antifascistisk aktion, men det påståendet har afa tillbakavisat på sin webbplats.

Två av de häktade är skrivna i Norsborg, tre andra kommer också från länet, medan resten är från andra orter i landet.

De närmaste dagarna väntas Hovrätten ta ställning till överklagandena om häktningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista