Botkyrka

Bibliotek arrangerar politiska möten

Folkpartiet i Botkyrka är upprört över att Tumba bibliotek arrangerat föredrag och möten tillsammans med politiska partier och organisationer.

– Jag är upprörd över att biblioteken står som medarrangör på vissa arrangemang som är tydligt politiska, säger Lars Johansson, folkpartistisk gruppledare i Botkyrka.

Det Lars Johansson är upprörd över är en fördragskväll som Folkrörelsen nej till EU Botkyrka, höll i Tumba bibliotek i september i år.

Enligt annonserna och affischerna om mötet runt om i kommunen så var Tumba bibliotek medarrangör till föredragskvällen.

– Skickar man ut en inbjudan där det står att Tumba bibliotek och Folkrörelsen nej till EU i Botkyrka är arrangörer så skickar det ut signaler att biblioteket tar ställning i en fråga. Just i det här fallet nej till EU då, säger Lars Johansson.

Socialdemokratern Mattias Gökinan ordförande i kultur och fritidsnämnden svarar att biblioteket inte var medarrangör för föredragskvällen.

Gökinen menar att organisationen som arrangerade mötet framställde biblioteket som medarrangör. Gökinen tycker också att det är ytterst olyckligt att biblioteket stod som medarrangör i annonserna.

– Svaret ser ju jätte bra ut på pappret då för att nämndordföranden säger att det här var fel. Men sedan fick vi inbjudan till ett annat arrangemang här längre fram i november där återigen biblioteken står som medarrangör tillsammans med Socialdemokratiska partiet, säger Lars Johansson.

Tycker du att biblioteket ska dra sig ur det mötet som man har flaggat för?

– Det tycker jag. Okej om man är i bibliotekets lokaler. Men det ska inte stå på några affischer att biblioteken står som medarrangörer, säger Lars Johansson.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista