Kvinnorna får 50 000 kronor var.

Fel att neka gravida sjukpenning

Uppdaterad 12:55
Försäkringskassan diskriminerade fyra kvinnor som inte fick sjukpenning när de var gravida, trots att deras läkare ansåg att deras besvär var att jämställa med sjukdom. Det slår Stockholms tingsrätt fast i en dom idag.

Kvinnorna har under sina graviditeter haft olika besvär som ljumskbråck, foglossning, rygg- och bäckenproblem.

I sin dom idag skriver tingsrätten att Försäkringskassan gjort sig skyldig till direkt könsdiskriminering av kvinnorna.

Tingsrätten har bland annat tagit hänsyn till att deras läkare intygat att deras besvär varit att jämställa med sjukdom – och att försäkringskassan, när de avslog begäran om sjukpenning - konsekvent hänvisat till att graviditetsrelaterade besvär normalt sett inte ska ge rätt till sjukpenning.

Kvinnorna fick rätt till sjukpenning sedan de överklagat försäkringskassans avslag till länsrätten. Men frågan som Stockholms tingsrätt har haft att ta ställning till, är om kvinnorna blev könsdiskriminerade.

Det är Diskrimineringsombudsmannen, DO, som drivit ärendet om könsdiskriminering. Som lagen är utformad när någon anser sig ha blivit diskriminerad, så måste motparten bevisa att diskriminering inte har förekommit. Och det tycker rätten inte att försäkringskassan har lyckats göra.

Försäkringskassan har inte lyckats visa att en person som inte var gravid och hade motsvarande besvär också skulle ha nekats sjukpenning.

Därför kommer tingsrätten fram till att Försäkringskassan ska betala skadestånd till kvinnorna – de får 50 000 kronor vardera för kränkning. Försäkringskassan ska också ersätta DO:s rättegångskostnader.

Ingen av de kvinnor som idag vann mot Försäkringskassan, kommer från Stockholms län,  utan de kommer från Västerbotten och Norrbotten. Domen kan överklagas till hovrätten, och flera liknande ärenden väntar också på avgörande i tingsrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista