Lättnad efter dom mot Försäkringskassan

Fyra kvinnor som inte fick sjukpenning trots att de hade besvär till följd av graviditeten, blev könsdiskrimenerade av Försäkringkassan. Det slog Stockholm tingsrätt fast idag. Jessica Seger från Sollentuna är glad över dagens dom, hon driver också en process mot försäkringskassan efter att ha nekats sjukpenning.

– Det känns ju skönt för de som har fått rätt nu att Försäkringskassan inte kan skylla på graviditeten som en normal del av livsprocessen och neka de gravida sjukpenning, säger Jessica Seger.

Är du förvånad över domen?

– Ja, nästan.

Vad tänker du på då?

– Den stora Försäkringskassan äter upp alla.

Vem skulle kunna välta dem?

– Jag, jag försöker i alla fall.

Jessica Seger från Sollentuna är en av 18 kvinnor som med hjälp av Diskrimineringsombudsmannen, DO, driver process mot försäkringskassan efter att ha nekats sjukpenning under graviditeten.

Idag kom alltå en dom som berör fyra av kvinnorna. Stockholms tingsrätt menar att Försäkringskassan gjort sig skyldig till direkt könsdiskriminering av kvinnorna och att de ska betala kvinnorna 50 000 kronor vardera för kränkning.

Kvinnorna har under graviditen haft olika besvär som ljumskbråck, foglossning, rygg- och bäckenproblem, besvär som läkare intygat är att jämställa med sjukdom. Trots det fick de ingen sjukpenning.

Jessica Segers fall har ännu inte prövats, hon skickades hem från jobbet under en graviditet 2006, med väldigt lågt blodvärde. Hon fick läkarintyg, men någon sjukpenning från försäkringsskassan blev det inte.

– Det jag får veta av Försäkringskassan, tjänstekvinnan där, är att jag har själv valt att bli gravid så jag får skylla mig själv.

Men ditt ärende nu, vad hoppas du att det ska ge?

– Att Försäkringskassan inte kan göra så mot någon mer. Man behöver inte lägga sten på bördan genom att neka sjukpenning, för man mår så fruktansvärt dåligt i alla fall.

Mats Rundbladh
mats.rundbladh@sr.se

Björn Lindberg
bjorn.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista