Snabbare körkortstillstånd utlovas

Det har under flera år varit rekordlånga väntetider för att få körkortstillstånd i Stockholm. Men nu ska kötiderna kortas. Det lovar Transportstyrelsen som vid årsskiftet tar över körkortsverksamheten från länsstyrelsen.

– Hela tanken bygger ju på att vi ska förbilliga och förenkla verksamheten så att vi ska ha en möjlighet att effektivisera och sänka kostnaderna, men för medborgarna innebär det ju också en bättre service att vi kommer att möta medborgarnas behov och att vi gör det på ett enhetligt sätt, säger Katarina Fröberg, som blir enhetschef för den nya körkortsorganisationen på Transportstyrelsen.

Från årsskiftet tar alltså Transportstyrelsen över ansvaret för körkortsverksamheten från landets länsstyrelser, och de kommer då bara att finnas representerade på sex platser i landet, däribland i Stockholm. Ökad automatisering, förbättrad nätanvändning och en nationell kundtjänst är några av nyheterna:

– Tanken är ju att kundtjänsten ska ha så hög servicegrad att medborgaren kan prata med kundtjänstemännen oavsett om man befinner sig på en ort där vi finns representerade eller inte, säger Katarina Fröberg på Transportstyrelsen.

På Slussens trafikskola på Södermalm i Stockholm har en ny teorikurs just dragit igång och ett tiotal elever sitter bänkade i det trånga klassrummet.

Förra sommaren var det två månaders väntetid för att få körkortstillstånd i Stockholm, nu i november får man vänta fem veckor. De långa väntetiderna är något som Carina Bolldén, receptionist på Slussens trafikskola märkt av.

– Det är ju svårt att planera om det kommer någon entusiastisk som vill ta körkort nu, då blir det ju genast att de tappar sugen. Många har ju god framförhållning men det finns ju också dom som har tagit ledigt från jobbet och så kan vi inte hjälpa dom.

Den nya, nationella, körkortsorganisationen är tänkt att bli mer effektiv men körskoleleven Pia tvivlar på det.

– Det kanske blir mer byråkratiskt

Varför måste det bli mer byråkratiskt?

– Ja, det blir fler ansökningar för dem från hela Sverige antar jag.

Anna Björkman
Anna.Bjorkman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista