stockholms län

Skillnader i vaccination av skolbarn

Det är långt ifrån alla skolbarn i länet som kommer att få vaccination mot svininfluensan på sin skola. Skolorna i Nynäshamn, Österåker och Värmdö avstår helt från att vaccinera barnen. Vissa kommuner, som Järfälla, kommer bara att vaccinera barn i årskurs 4-9.

– En liten 8-åring behöver ha en vuxen med sig om hon ska få en spruta, tycker vi. Det är en lite stressad situation att få spruta när man är liten och då är det lika bra att man kan gå med sin mamma likväl till vårdcentralen som till skolan, säger Eva Palmlöf.

Och för gymnasieeleverna i Järfälla gäller alltså samma sak. De får också vända sig till vårdcentralen för att få vaccinsprutan.

– Vi är för få skolsköterskor. Vi behöver ta alla de skolsköterskor vi har och vaccinera i grundskolan.

Eva Palmlöf säger att många upprörda föräldrar att hört av sig och undrat varför skolhälsovården i Järfälla bara vaccinerar vissa barn. Men det handlar om resurser, säger hon. Skolhälsovården måste ta hjälp av vårdcentralerna för att alla elever ska kunna vaccineras så snabbt som möjligt. Skolhälsovården i Danderyd och Sollentuna gör likadant.

Skolorna i Nynäshamn, Österåker och Värmdö är undantag. Här kommer inga barn få sprutan på sin skola. Det skulle ta för mycket tid från skolarbetet, resonerar man i Nynäshamn. Elisabeth Fredell på Värmdö kommun har en annan förklaring:

-– Vi inom skolhälsovården har inte den här kapaciteten, vi har inte så många människor och vi kan allstå inte vaccinera så många barn samtidigt, som vi kan göra på vårdcentralen, säger Eliasbeth Fredell.

Hur skolhälsovården i de olika kommunerna väljer att göra är alltså väldigt olika. Dessutom ser det olika ut när vaccinationerna drar igång. Medan skolor i till exempel Norrtälje, Solna och Vaxholm redan har börjat, så verkar det som att skolbarnen i Huddinge kommer att få vänta i ytterligare en eller två veckor. Anledningen är att vaccinleveranserna drar ut på tiden.

Trots en hel del strul och förvirring så kommer de allra flesta skolbarnen så småningom få vaccinsprutan hos sin skolsköterska – som till exempel syskonen Andreas och Emelie Olsson som går på Gärdesskolan i Stockholm.

– - Jag tycker att det är väldigt bra för då är det lättare att bli frisk från det, säger Andreas Olsson.

Och hans syster Emelie håller med.

- Ja, det känns jättebra, fast det är lite pirrigt.

Helen Ling
helen.ling@sr.se

Oscar Skagerlind
oscar.skagerlind@sr.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista