stockholms län

Friskoleelever utan influensavaccin

Flera friskolor i Stockholms län kommer inte vaccinera sina elever mot svininfluensan, trots att det är varje skolas skyldighet att se till att barnen får vaccinet. Enligt landstinget måste skolorna antingen vaccinera barnen på skolan eller samarbeta med till exempel en vårdcentral så att vaccinationerna kan ske där, men det är det flera friskolor som struntar i.

– Om en friskola inte vill ansöka om auktorisation så bör man istället söka en samarbetspartner, antingen en vårdcentral, vårdmottagning eller företagshälsovård, säger chefläkare Henrik Almkvist på Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning.

Men du säger bör?

– Jag kan väl ändra det till skall. Jag tycker att man ska ta det ansvaret, så ansvarar vi på landstinget för att leverera vaccin till den som ska vaccinera just friskolans barn.

Men är fristående skolor skyldiga att vaccinera sina elever?

– De är skyldiga att ansvara för skolhälsovård, och då ingår vaccination i den här pandemi-situation som vi har, säger Henrik Almkvist.

Men det är långt ifrån alla friskolor i länet som tar det ansvaret. Bergssundskolan, Didaktus och vissa skolor som drivs av Kunskapsskolan är bara några exempel på skolor som inte kommer att vaccinera sina elever.

Skoleleverna hänvisas istället till vårdcentralerna, alltså till samma kö som allmänheten. Men på flera mottagningar i länet är vaccinet slut och i värsta fall kan barnen smittas av svininfluensan innan de hunnit få sprutan.

För att vara säker på att alla elever ska kunna få vaccinet kan friskolorna samarbeta med en vårdmottagning, precis som vissa kommuner har valt att göra. Då får mottagningen extra doser vaccin av landstinget så att det räcker till eleverna som kommer dit. Men till exempel Academedia, som bland annat driver NTI-gymnasiet, Vittra och IT-gymnasiet, har inga sådana planer.

– Nej, det har vi inte idag utan vi hänvisar till vårdcentralerna lokalt där våra elever och vår personal bor helt enkelt. Om man nu bestämmer sig för att man ska vaccinera på skolorna så måste man också ta ansvar för hur det här ska gå till och vi har inte de resurserna på varje skola för att kunna erbjuda det här, säger bolagets HR-direktör Carina Swerlander.

Bo Hjort, rektor på Södertörns friskola, säger samma sak. Han tycker dessutom att skolan inte kan bära ansvaret om vaccinet på vårdcentralerna inte skulle räcka.

– Jag har svårt att se det som en skolhälsovårdsfråga, den här vaccineringen. Jag läste i tidningen i morse om att folk sitter på vårdcentralerna och det finns inget vaccin, men det är ju ingen skolfråga utan det är ju landstingets naturligtvis.

Flera friskolor Radio Stockholm pratar med säger dessutom att vaccinet känns för osäkert. Skolorna vet inte vilka biverkningar vaccinet kan ge, och saknar personal som kan hålla koll på hur eleverna mår.

Men det är inte alla friskolor som väljer att strunta i att vaccinera sina elever. På till exempel Enskilda gymnasiet i Stockholm ska vacccinet snart komma, säger eleven Sara Holmsäter i klass N3A.

– Vi kommer att vaccinera oss nästa vecka och det är frivilligt, säger Sara Holmsäter. Man skyddar ju inte bara sig själv utan andra också.

Hur kommer det gå till då?

– Det är väl sjuksköterskan på skolan som kommer att ge det, tror jag.

Hugo Brändström som går i samma klass är inte lika övertygad om att ta vaccinsprutan.

– Jag är faktiskt fortfarande lite osäker på det. Jag väger lite fram och tillbaka, men det lutar väl mot att jag ska ta den, säger han.

Vad tycker ni om att ni får vaccinet på skolan?

– Det är jättebra tycker jag. Det är smidigt, enkelt, säger Hugo Brändström och får medhåll av sin klasskamrat.

Helen Ling
helen.ling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista