Utländska studenter i kläm hos Posten

Många utländska gäststudenter på KTH och Stockholms Universitet kan inte få svenskt ID-kort - och har då ingen möjlighet att till exempel hämta ut rekommenderade brev på Posten.

Fan Liu från Kina är bosatt i Nacka, och studerar just nu på KTH.

Radio Stockholm var med när han för tredje gången - förgäves - försökte få ut ett rekommenderat brev från postombudet i Ektorps Centrum.

Han har inte något svenskt ID-kort, bara sitt kinesiska pass, och då är det inte möjligt att kvittera ut ett rek.

Enligt de svenska reglerna för vad som räknas som giltig legitimation i Sverige gör postombudet helt rätt.

Bara Pass från EU-området räknas - eller svenskt ID-kort som utfärdas av banker eller Skatteverket - baserat på svenskt ID-kort. Kinesiskt pass, eller pass från något annat land utanför EU är inte giltigt.

Det här drabbar alla gäststudenter - och andra utlänningar i Sverige - som inte uppfyller Skatteverkets krav för att utfärda ett svenskt ID-kort.

Enligt chefen för Postens ombudsnät, Annette Rihagen har det blivit ett allt större problem för Posten i takt med allt fler gäststuderar.

Hon säger till Radio Stockholm att reglerna finns för att göra värdeposthantering så säker som möjligt - men i de fall enskilda kommer i kläm kan inte Posten ändra reglerna på egen hand.

Enligt Annette Rihagen är det här en fråga för myndigheterna, till exempel Skatteverket - och hon efterlyser nu en skyndsam översyn och - om det behövs - också en ändring av regelverket kring vilken legitimation som ska anses som giltig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista