Stockholm

Åtal mot chef för växlingskontor

Chefen för ett växlingskontor i Stockholm har åtalats misstänkt för att ha tvättat pengar åt byggföretag som anlitat svart arbetskraft. Det kan enligt åtalet handla om drygt 60 miljoner kronor.

Det är en 28-årig man vid Valutacentralen i Hammarby sjöstad, som nu åtalas misstänkt för att ha hjälpt fyra företagare att tvätta pengar.

Vid en razzia i våras mot växlingscentralen hittade polisen miljontals kronor i sedlar, och det i kombination med bristfällig kassaredovisning motiverar åtalet, uppger SVT:s regionala nyhetsprogram ABC.

Tidigare i våras dömdes fyra företagare för att ha fört över 30 miljoner kronor från sina företagskonton till ett konto på Valutacentralen, pengar som sedan plockats ut kontant.

Det är framförallt byggföretag med svart arbetskraft och som drivits av yrkeskriminella personer som använt sig av 28-åringens växlingskontor, och åklagaren tror att pengatvättshärvan kommer att växa ytterligare.

Rättegången mot den 28 årige mannen inleds den 25 november. Mannen nekar till brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista