Järfälla

Kommunen vill inte betala skadestånd

Järfälla kommun vill inte betala skadestånd till två elever som under ett års tid bråkat med varandra i skolan. Skolinspektionens Barn- och elevombud har krävt skadestånd till de båda eleverna, men kommunen säger nej.

Det var i mitten av oktober som Barn- och elevombudet krävde Järfälla kommun på sammanlagt 148 000 kr i skadestånd till två elever som trakasserat och kränkt varandra i över ett år.

Den ena eleven ska ha kallat den andre "jävla invandrare" och "apa". Han ska i sin tur ha misshandlat den förste med bandyklubbor och stuckit honom med en blyertspenna. Skolan har inte gjort tillräckligt för att få stopp på kränkningarna, ansåg ombudet.

Det är första gången som Barn- och elevombudet kräver skadestånd till två elever i ett fall där båda anmält varandra för kränkning. Järfälla kommun har idag förklarat att de inte vill betala det krävda skadeståndet. Kah Slenning som är chef för barn- och ungdomsförvaltningen hänvisar till att det är första gången ett sådant fall drivs, men vill inte kommentera närmare än så.

Barn- och elevombudet Lars Arrhenius säger till Radio Stocholm att han ska försöka komma överens med Järfälla kommun, men om det inte går, så kommer han att stämma kommunen.

Oscar Skagerlind
oscar.skagerlind@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista