SVININFLUENSAN

Allmänheten får vänta på influensavaccin

Landstinget har beslutat att förlänga förturen för de så kallade riskgrupperna när det gäller vaccinet mot svininfluensa. Det säger Henrik Almqvist, chefläkare och ordförande för styrgruppen för vaccination i Stockholms landsting, till Radio Stockholm.

Vårdcentralerna kommer inte att öppna för vaccinering av den breda allmänheten förrän i december. Även om många på sina håll kunnat få vaccin tidigare så är det alltså slut med det nu eftersom antalet vaccindoser är betydligt färre de närmsta veckorna, säger Henrik Almqvist.

Beslutet innebär att vaccinet under de kommande veckorna ska ges enbart till gravida, kroniskt sjuka, vårdanställda, barn och skolungdomar.

Landstinget har hela tiden sagt att vaccinet i första hand ska gå till de prioriterade grupperna, gravida, kroniskt sjuka, barn, ungdomar och vårdanställda, men de direktiven har inte följts överallt medger chefläkare Henrik Almqvist.

En annan orsak till att riktlinjerna skärps är att landstinget de närmaste veckorna ser ut att få en lägre tilldelning än tidigare av antalet vaccindoser. Det innebär att den som inte tillhör någon av riskgrupperna tvingas vänta åtminstone till december på vaccinering.

Inom kort väntas också beslut om att barn under tre år ska få influensavaccin, något som i så fall kommer att öka trycket på vården. Men chefläkare Henrik Almqvist säger att landstinget har tillräcklig beredskap för att sköta det också.

Det finns också beredskap för att hantera flera sjuka barn.

– Barn blir sjuka oftare än vuxna, det är ett hårt tryck på barnsjukhusen i Stockholm. I planerna ligger att blir det en ytterligare ökning så stoppar vi tillfälligt den planerade vården för att kunna få fler vårdplatser för influensasjuka barn, säger Henrik Almqvist.

Anna Björkman
anna.bjorkman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista