stockholm

Kritik mot ID-krångel för gäststudenter

Stockholms Studenters Centralorganisation, SSCO, är mycket kritisk mot att många utländska gäststudenter på till exempel KTH och Stockholms Universitet kan inte få svenskt ID-kort. Problemen motverkar alla försök att locka hit internationella studenter, säger SSCO:s ordförande Nicke Grundberg.

– För en student som i praktiken lever som papperslös så är det ju naturligtvis oerhört stressande och oerhört svårt att koncentrera sig på sina studier och kunna fullfölja dem på ett riktigt sätt, säger SSCO:s ordförande Nicke Grundberg.

Det finns idag runt 12 000 gäststudenter i Sverige som kommer från världen utanför EU, enligt SSCO. Av dessa bor och studerar de flesta i Stockholmsområdet. Att då sakna egentlig möjlighet att legitimera sig och visa vem man är gör att studenterna ofta tvingas leva som en andra klassens medborgare.

– Det känns som om Sverige inte välkomnar oss, att ni vill vi ska åka hem, säger Fan Liu från Kina till Radio Stockholm.

Det här är oerhört allvarligt, tycker SSCO:s ordförande Nicke Grundberg. Å ena sidan försöker Stockholm och Sverige locka hit fler internationella studerande, å andra sidan blir det hela tiden allt tuffare att vara gäststudent i Stockholm. Fortsätter den utvecklingen kommer det bli allt svårare att locka kompetens från utlandet, säger Nicke Grundberg.

– Det här är en i raden av omständigheter som gör det svårare och svårare för internationella studenter att komma till Sverige och Stockholm för att utbilda sig. Det är minst sagt en utmaning att få internationella studenter börja betala för att komma hit och inte ha någonstans att bo och dessutom leva som papperlös i landet.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista