Stockholm

Banverket utreder tågstopp

Nu ska Banverket utreda vad som orsakade att ett tåg med 570 Göteborgssupportrar satt fast på Älvsjö station i södra Stockholm i en och en halv timme, efter lördagens fotbollsmatch.

Supportrarna skulle åka hem vid sjutiden på kvällen, när dersa inhyrda tåg stannade, till följd av ett kontaktledningsbrott, enligt Banverket.

Tåget var uthyrt av SJ Event för att transportera anhängare till IFK Göteborg hem efter fotbollsmatchen mot AIK i svenska cupen.

Supportrarna bussades till Älvsjö station efter matchen, och skulle ha åkt vidare med det abonnerade tåget vid klockan 19 på kvällen, enligt Stockholmspolisens länskommunikationscentral. Men tåget blev stående på stationen efter att en kontaktledning fallit ner och tåget blivit strömlöst.

Polisen var på plats vid stationen och omhändertog 14 AIK-supportrar, eftersom man misstänkte att de tänkte ställa till bråk.

– Samtliga släpptes efter ett par timmar och ingen av dem är misstänkt för något brott, säger Ove Svantesson, som är stationsbefäl vid Söderortspolisen.

Först vid klockan 20.30, en och en halv timme efter utsatt tid, kunde supportertåget komma iväg från Älvsjö.

– Ett diesellok har dragit tåget till ett spår där det finns ström, säger Clas Lundstedt, pressinformatör på Banverket.

Den övriga tågtrafiken förbi Älvsjö berördes också av strömavbrottet, men kunde snabbt komma igång igen efter att tågen letts om till andra spår, enligt Banverkets presstjänst.

Spekulationer förekom om sabotage och Klas Lundstedt på Banverkets presstjänst, säger till Radio Stockholm att man nu utreder vad som orsakade felet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista