Stockholm

Rättegång om ras i Kista inledd

I dag har rättegången om rasolyckan vid Kista Galleria inletts. En person omkom och två skadades allvarligt vid olyckan och nu står fyra personer från tre olika byggföretag åtalade misstänkta för arbetsmiljöbrott.

Det var den 15 juli sommaren 2008, när en mobil lyftkran höll på att lyfta sju ton tunga betongplattor ovanpå en stålstomme vid Kista galleria, som olyckan skedde. Stommen gav vika och betong och stålmassor rasade ner.

En byggnadsarbetare som hamnade under rasmassorna omkom omedelbart. Ytterligare två personer skadades allvarligt - en byggnadsarbetare och en bilist som passerade under bygget precis när raset skedde.

Utredningen kring olyckan är omfattande och åklagare Leif H Johansson har tidigare sagt att ingen av de åtalade vill ta något ansvar för olyckan, men att han anser bevisningen vara god. Störst ansvar bär enligt honom en ingenjör och konstruktör vid företaget Cremona Byggkonsult, som hade ändrat i en ritning så att en bärande balk som skulle ha varit 25 millimeter tjock i stället blev sju millimeter.

Hon står åtalad för arbetsmiljöbrott genom grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada. Även en projektledare vid samma företag har åtalats för vållande till annans död och kroppsskada.

Dessutom står ytterligare två personer inför rätta - en arbetsledare vid det företag som ansvarade för monteringen och en person vid det företag som hade samordningsansvaret för byggprojektet, för att ha tillåtit trafik under byggarbetsplatsen.

Åklagaren har också i ett särskilt yrkande begärt att de tre företagen ska betala böter på mellan en och fem miljoner kronor vardera, för att de inte levt upp till arbetsmiljölagens krav på att förebygga olycksfall.

Rättegången beräknas pågå i sammanlagt fjorton dagar - den sista förhandlingsdagen är utsatt till den 7 december i Solna tingsrätt.

Maria Blomquist
maria.blomquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".