Södertälje

Sjukhus gav felaktigt dödsbud

Helena Karlsson och hennes systrar fick det sorgliga beskedet att deras 83-åriga mamma Lea hastigt avlidit på Södertälje sjukhus, men när de åkte till sjukhuset för att ta ett sista farväl så visade det sig att mamman levde. Dödsbudet var ett misstag!

– Det är bäst att ni skyndar er hit. Har det hänt mamma något, sa jag direkt. Ja hon dog, hon dog, sa sjuksköterskan tre gånger. Vad säger du, sa jag. Är mamma död, skrek jag, berättar Helena Karlsson.

Helena Karlsson chockades svårt, för bara några timmar tidigare hade hon pratat med samma sköterska eftersom mamman snart skulle skrivas ut från sjukhuset. Men när Helena Karlsson och hennes systrar kom till Södertälje sjukhus uppdagades misstaget när de träffade läkaren.

– Hej är det Anita sa han, så där ledsen lät han. Nej, det är Helena sa jag. Helena Karlsson, Leas dotter! Ja, ja sa han. Lea åker ju hem i morgon klockan 11. Och vi blev ju helt chockade så jag sa det till honom: Hon är ju död! Nej inte Lea, sa läkare. Sedan förstod han att det var ett misstag, säger Helena Karlsson

Ingegerd Nudervik, verksamhetschef på geriatriska kliniken på Södertälje sjukhus, där det här misstaget gjordes, beklagar det som hänt.

– Sjuksköterskan slog upp fel patientjournal när hon skulle leta rätt på anhörigas telefonnummer, för att meddela det här. Vi går nu igenom vilka rutiner vi har. Hur det ska gå till när man lämnar ett sådant här besked. Vad man ska säga och hur man kontrollera att det är rätt person man pratar med. Det får naturligtvis inte hända, säger Ingegerd Nudervik, verksamhetschef på geriatriska kliniken på Södertälje sjukhus.

– Jag önskar ingen människa att gå igenom det här, för det var fruktansvärda känslor, säger Helena Karlsson.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".