Huddinge

Kommunalråd uppmanas avgå genast

Det folkpartistiska kommunalrådet i Huddinge, Åke Blomqvist, som hotas av dagsböter för försök till köp av sexuell tjänst, uppmanas nu att avgå omedelbart från samtliga politiska uppdrag i kommunen. Kravet kommer dels från Huddinges politiska kommunledning, dels från Folkpartiets länsordförande Maria Wallhager.

– Den här typen av brott är inte förenligt med uppdraget som en av Huddinges ledande politiker, skriver kommunstyrelsens ordförande Daniel Dronjak Nordqvist (M), i ett pressmeddelande.

Maria Wallhager, förbundsordförande för Folkpartiet i Stockholms län, skriver att förtroendet är förbukat och det enda rimliga är att han själv väljer att avgå från alla sina uppdrag med omedelbar verkan.

Kammaråklagare Sara Lindqvist bekräftar för Radio Stockholm att Åke Blomqvist erkänt brottet "försök till köp av sexuell tjänst".
Han har därför fått ett så kallat strafföreläggande, som innebär att han ska betala böter men slipper rättegång. Enligt strafföreläggandet ska han betala 30 dagsböter à 50 kr, sammanlagt 1500 kronor, och en avgift på 500 kronor till Brottsofferfonden.
Strafföreläggandet är daterat den 2 november, och Åke Blomqvist har 90 dagar på sig att bestämma om han ska godkänna beslutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".