Huddinge

Politiker uppmanas avgå efter sexskandal

Huddinges folkpartistiska kommunalråd, Åke Blomqvist, avgår efter att det blivit känt att han fått dagsböter för att ha försökt köpa sex av en 17-årig flicka. Blomqvist ska ha betalat för en gruppsexträff med flickan i sin bostad i Huddinge förra året.

– Vi hade ju förhör med den här flickan och då fick vi fram uppgifter så att vi kunde spåra fram den här adressen och se vilka personer som var involverade vid det här "gang-banget". Den träffen ägde rum i Huddinge hos den här personen som upplät sin bostad till det. Sedan var det en man som tog med sig flickan till den bostaden i Huddinge, säger Ewa Carlenfors.

Ewa Carlenfors säger att ett antal män har träffats och haft sex med den då 17-åriga flickan mot betalning i Åke Blomqvists bostad. Mötet arrangerades av en annan man – huvudmannen i den uppmärksammade sexhärva där sammanlagt tio tonårsflickor utnyttjats sexuellt av flera välbeställda män runt om i Stockholmstrakten.

Två av männen dömdes i slutet av september till fängelse för bland annat grovt koppleri och köp av sexuell handling av barn, respektive våldtäkt och barnpornografibrott. Ytterligare tre män dömdes till dagsböter av Solna tingsrätt.

I polisförhör har den 17-åriga flickan berättat att hon gav oralsex till männen i Blomqvists lägenhet, därefter ska de ha haft vaginalt och analt samlag. Enligt flickan själv ska en av männen ska ha försökt föra in hela sin näve i flickans underliv.

Åke Blomqvist delgavs misstanke om inblandning i sexhärvan i februari i år, och för drygt en vecka sedan fick han ett strafföreläggande av kammaråklagare Sara Lindqvist för att ha försökt köpa sex av flickan. Strafföreläggandet innebär att han kan betala dagsböter, 1 500 kronor, och därmed slippa rättegång. Men hur han tänker göra är oklart. Blomqvist har knappt tre månader på sig att lämna ett besked, och Radio Stockholm har idag sökt honom utan framgång.

Åklagaren säger till Radio Stockholm att Åke Blomqvist har erkänt brottet och till tidningen Metro har Åke Blomqvist sagt att han aldrig hade sex med flickan och att han inte visste att hon var under 18 år.

Åke Blomqvist har sedan förra valet varit kommunalråd med samordningsansvar för barn- och utbildningsfrågor. Han har också varit ordförande i grundskolenämnden. Kommunledningen i Huddinge har inte känt till att Blomqvist figurerat i utredningen, men kräver nu att han omedelbart lämnar alla sina politiska uppdrag.

– Den här typen av brott är inte förenligt med uppdraget som en av Huddinges ledande politiker, säger Daniel Dronjak Nordqvist (M), kommunstyrelsens ordförande.

Även Folkpartiet kräver att han avgår.

– Det är oförenligt för honom att ha uppdrag för Folkpartiet, det ser jag som möjligt. Det är naturligt att han avgår, säger partisekreterare Erik Ullenhag (FP).

Helen Ling
helen.ling@sr.se

Lotta Karlsmark, Ekot
lotta.karlsmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".