huddinge

Politiker avgår efter försök till sexköp

Kommunalrådet Åke Blomqvist (FP) i Huddinge avgick igår kväll sedan det blivit känt att han försökt köpa sex av en 17-årig flicka. Kommunstyrelseordföranden i Huddinge, Daniel Dronjak Nordqvist (M), var nöjd med att Blomqvist nu omedelbart lämnar sina uppdrag i kommunen.

– Det var väl det enda rätta i det här läget. Gör man en sådan här sak så kan man inte företräda Huddinge kommun på ledande politiska poster, säger Daniel Dronjak Nordqvist (M).

Vid halv sextiden igår kväll kom beskedet. Kommunalrådet Åke Blomqvist avgår från sina politiska uppdrag, bland annat som ordförande i grundskolenämnden. Företrädare för Folkpartiet hade då träffat honom i hans bostad.

Enligt polisen hade flera män sex med den då 17-åriga flickan mot betalning i Åke Blomqvists bostad. Mötet hade arrangerats av huvudmannen i den uppmärksammade sexhärva där sammanlagt tio tonårsflickor utnyttjats sexuellt av flera män.

Trots att Åke Blomqvist delgavs misstanke om inblandning i härvan i februari i år har han inte berättat det för sitt parti, eller för kommunledningen i Huddinge.

Igår kom det fram att Åke Blomqvist fått ett strafföreläggande för att ha försökt köpa sex av den 17-åriga flickan. Det innebär att han kan slippa rättegång genom att betala dagsböter.

Martin Andreasson, ordförande i arbetsutskottet för Folkpartiets länsförbund, säger att Blomqvists avgång är det enda rätta.

– Han har begått en brottslig handling och han har erkänt den. Det är en allvarlig brottslig handling och självklart kan man inte ha några upopdrag i Folkpartiet när man har gjort sig skyldig till en sådan sak.

Folkpartiet ska nu se vem som kan efterträda Åke Blomqvist. Vid nästa kommunfullmäktige den 7 december tror Daniel Dronjak Nordqvist att de kommer kunna välja en efterträdare.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".