Nytt avtal öppnar för vaccin på jobbet

Konflikten mellan företagshälsovården och Stockholms läns landsting om ersättning för influensavaccineringen är löst. Nya regler för ersättning införs och nu ser fler av länets invånare ut att kunna få vaccinet på jobbet.

Nisse Ludvigsson är ännu inte vaccinerad.

– Vi har haft det ganska lugnt där jag jobbar, så jag väntar lite, säger Nisse Ludvigsson.

Men om du skulle kunna få det via jobbet?

– Då skulle jag nog göra det om det var på arbetstid.

Konflikten mellan landstinget och företagshälsovården handlar om den ersättning företagshälsovården får för att vaccinera anställda. 65 kronor per spruta är alldeles för lite och en ren förlustaffär, menar Per Sunnemark, som är VD på vårdföretaget Feelgood.

Men med det nya avtalet får företagshälsovården rätt att ta betalt också för den vårdpersonal som kommer ut till företaget för att vaccinera och även för den utrustning som behövs.

Större företag har säkert råd med det här, säger Per Sunnemark, men mindre och medelstora företag låter nog bli, menar han.

Henrik Almqvist, chefläkare vid Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning, tycker ändå att avtalet är bra.

– Jag tror inte att det här är intressant för små företag. Det är framför allt intressant medelstora och stora företag, där man då kan komma till arbetsplatsen och vaccinera på ett smidigt sätt flera hundra anställda på en gång, säger Henrik Almqvist.

Men behövs det här egentligen, med tanke på tillgången på vaccin, det finns ju inte vaccin?

– Nu är det inte aktuellt just idag, men framför allt från december när vi börjar få lite rejält med vaccin och alla i riskgrupper, alla barn och skolbarn har vaccinerats, då underlättar det här det hela, säger Henrik Almqvist, chefläkare vid Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning.

Ylva Bogegård
ylva.bogegard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".