Huddinge

Ytterligare politiker avgår i Huddinge

På onsdagseftermiddagen kom beskedet att ännu en politiker i Huddinge avgår från sina uppdrag. Igår avgick ju kommunalrådet Åke Blomqvist som försökt köpa sex av en 17-åring. Nu avgår även den politiker som tillfälligt skulle ersätta honom efter att det blivit känt att han har cirka 300 000 kronor i skulder.

Moderaten Conny Boltenstål som sitter i kommunfullmäktige i Huddinge och i Landstingsfullmäktige avgår från alla sina politiska uppdrag. Skulderna som han har gäller bland annat obetalda skatter och TV-avgifter och sammanlagt 70 anmärkningar från Kronofogden.

Beskedet att han avgår kom i eftermiddags. Efter det vill han inte uttala sig i radio, men så här sa han tidigare i dag till Radio Stockholm.

– Jag har haft vissa problem så jag har blivit restförd på skatter. Men jag betalar löpande så att säga i den takt som jag kan det, säger Conny Boltenstål.

Det här är andra avhoppet på två dagar i Huddinge. Igår avgick folkpartistiske kommunalrådet Åke Blomqvist efter det blivit känt att han förökt köpa sex av en 17-årig flicka.

Åke Blomqvist som var ordförande i grundskolenämnden skulle tillfälligt ersatts av just Conny Boltenstål, som är vice ordförande i grundskolenämnden, tills att folkpartiet utsett en efterträdare till Åke Blomqvist.

Men Boltenstål tycker det är viktigt att påpeka att han inte varit heltidspolitiker såsom Blomqvist var.

– Jag är ju fritidspolitiker, jag är inte något kommunalråd, säger Conny Boltenstål.

Men det här att vara fritidspolitiker är det en ursäkt att inte betala vissa räkningar i tid?

– Naturligtvis inte. Inte på något sätt. Men omständigheterna kan ibland göra att människor hamnar i problem. Och det har jag gjort när det gäller betalningsförmågan, säger Conny Boltenstål.

Men Kommunstyrelsens ordförande i Huddinge, moderaten Daniel Dronjak Nordqvist, som inte kände till att Conny Boltenstål har så mycket skulder nu, tycker ändå att det är rätt att också han avgår.

– Det är naturligtvis inte bra att ha problem med sin privatekonomi när man samtidigt har ansvar för skattebetalarnas gemensamma ekonomi. Och det riskerar att skada förtroendet om man inte har koll på det, säger Daniel Dronjak Nordqvist.

Björn Lindberg
bjorn.lindberg@sr.se
Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".