Borde fått betala 15000 kronor.
huddinge

För låga dagsböter för Åke Blomqvist

Det tidigare kommunalrådet i Huddinge, Åke Blomqvist (FP), som enligt ett strafföreläggande ska betala dagsböter för att han försökt köpa sex av en 17-årig flicka, får betala lägsta tänkbara böter. Trots att Åke Blomqvist tjänade över 700 000 kronor förra året landar slutsumman för hans del på 1500 kronor.

När en person döms att betala dagsböter sker det i två steg - antalet dagsböter speglar hur allvarligt brottet är, medan summan på dagsböterna avgörs av hur mycket den som ska betala dem tjänar. Åke Blomqvist ska enligt strafföreläggandet betala 30 dagsböter, vilket enligt åklagaren i målet är praxis och vad domstolarna brukar döma ut för försök till köp av sexuell tjänst.

Men när det gäller slutsumman skiljer sig hans ärende väsentligt från praxis. Hur stor dagsboten blir kan variera från 50 till 1000 kronor per dag beroende på inkomst och vissa andra omständigheter. Åke Blomqvist har alltså fått 30 dagsböter à 50 kronor - det vill säga minsta tänkbara summa - det trots att han tjänade över 700 000 kronor förra året. Magnus Vulcan hos Justitieombudsmannen bekräftar att det beloppet är för lågt för en person med den inkomsten.

När Radio Stockholm började granska andra strafförelägganden hittade vi snabbt en person som tidigare i år straffats för samma brott - försök till köp av sexuell tjänst - men fått betala 270 kronor om dagen, trots att han tjänade drygt hälften av vad Åke Blomqvist gör. Och enligt de tabeller som domstolarna går efter när de dömer ut dagsböter, så borde Åke Blomqvist ha fått betala över 500 kronor per dag i dagsböter - totalt upp mot 15 000 kronor.

Åklagaren i målet, Sara Lindqvist, säger till Radio Stockholm att hon hade ett bristfälligt underlag när hon tog beslutet om storleken på dagsboten och utfärdade strafföreläggandet, och att summan därför sattes lågt, eftersom det inte ska ligga den straffade personen till last att hon saknar underlag, men hon vill i övrigt inte kommentera ärendet.

Det vill inte heller chefsåklagaren i Västerort, Peter Claesson. Han säger däremot att inkomstprövning i vanliga fall sker genom att den misstänkte själv i förhör får svara på frågan om hur mycket han eller hon tjänar. I vissa fall görs också en kontroll hos Skatteverket, säger han.

Exakt vad som hänt i det här fallet går inte att få veta eftersom förundersökningen i ärendet inte är offentlig – den måste först sekretessprövas.

Maria Blomquist
maria.blomquist@sr.se

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".