Stockholm

Budgetdebatt i Stockholms stad

Det var med en doft av valrörelse som budgetdebatten i Stockholms stadshus drog igång idag. Majoriten har lagt en budget med oförändrad skatt, men oppositionen vill höja den med 60 öre. Det gäller för partierna att visa att det är deras alternativ som ska locka väljare vid nästa års val.

– Trygghet, stabilitet och förutsägbarhet, det är ledorden i vår budget. Stockholmarna efterfrågar inga experiment. Der vill inte vara försökskaniner i någon tomteverkstad, säger Sten Nordin, moderat finansborgarråd.

Majoriten pekade på hur föhållandevis väl Stockholm klarat den ekonomiska krisen. Arbetslösheten har inte slagit lika hårt här som på andra platser och många flyttar hit.

Oppositionen däremot menade att skattesänkningar och försäljningar missgynnat svaga grupper staden.

– Borgerligheten har slumpat bort stockholmarnas gemensamma egendom genom utförsäljning av centrum, mark och genom avknoppningar och man har genomfört ansvarslösa skattesänkningar, trots kvalitetsbrister i välfärden, säger Carin Jämtin, socialdemokratiskt oppositionsråd.

Eva Samuelsson (KD) pekade på att de försäljningar som staden genomfört ger möjlighet att renovera bostäder och öka framkomligheten.

Ann-Margret Livh, Vänsterpartiet, försvarade att oppositionens vill höja skatten för att minska segregationen i Stockholm.

Erik Andersson
erik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".