Även små barn bör vaccineras

Nu kan också små barn under tre år vaccineras mot svininfluensa. Idag sänkte Läkemedelsverket och Socialstyrelsen åldersgränsen för vaccin från tre år till sex månader.

Skälet till att Läkemedelsverket och Socialstyrelsen nu sänker gränsen är för att vaccintillverkarna hunnit pröva vaccinet även på de små barnen.

I Stockholms län har redan omkring 1 500 barn mellan sex månader och tre år och som tillhör någon av riskgrupperna fått vaccin, och det har inte varit några problem, enligt smittskyddsläkare Åke Örtqvist.

Föräldrar uppmanas nu att kontakta barnavårdscentralerna för att få sina barn vaccinerade, men problemet är att det just nu inte finns tillräckligt med vaccin för att möta efterfrågan.

Små barn är en mycket utsatt grupp som lätt blir sjuka och kanske svårt sjuk och behöver därför det skydd som ett vaccin ger, enligt Åke Örtqvist smittskyddsläkare i Stockholms läns landsting.

– Det är ju de minsta barnen som har dominerat av de som behövt vård på sjukhus. Så det är helt klart så att dom har ju en större risk liksom att få en svår, åtminstone en så pass svår sjukdom så att man behöver hjälp och inte klara det hemma, säger smittskyddsläkare Åke Örtqvist, Stockholms läns landsting.

Maria Persbo
maria.persbo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".