Stockholm

Ockupationen i Rinkeby har polisanmälts

Ockupationen av det tidigare förvaltningshuset i Rinkeby i nordvästra Stockholm har under dagen polisanmälts av fastighetskontoret i Stockholms stad. Ockupanterna protesterar mot att huset ska rivas och vill att man istället gör om byggnaden till bostäder.

– Vi vill på detta sätt, genom direktdemokrati ta ner makten till Rinkebyborna själva, för det är de som kommer påverkas av de här besluten, säger Martin Velazquez, talesperson för ockupanterna.

Det är organisationen "Rinkebyhusets vänner" som står bakom ockupationen, en grupp som säger sig värna om vår gemensamma välfärd. Bland ockupanterna finns en del Rinkebybor men också många från andra platser i Stockholm. Miriam, är en av dem.

– En del av oss bor här, en del av oss jobbar här, det är lite olika. Vi har ett brett stöd här från Rinkebyborna, när vi delar ut flygblad, det är dagisfröknar, folk som har jobbat här i huset. Alla säger bara, ja jättebra, äntligen att någon gör någonting, säger Miriam.

Efter sammanslagningen av stadsdelförvaltningarna i Rinkeby och Kista, har huset stått tomt och i september beslutades det att huset skulle rivas. En utvärdering hade då visat att det skulle bli dyrare att bygga om - än att bygga nytt. Stadsbyggnadskontoret håller nu på att ta fram byggplaner för området, där finns bland annat nya bostäder med.

Bo Sundin, är moderat ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd beklagar att huset har ockuperats.

– Det känns ju onödigt, vi hoppas ju att de drar sig tillbaka på ett fredligt sätt. Det viktiga är ju att Rinkebyborna själva känner en trygghet i sin vardag, både runt omkring och totalt sett, säger Bo Sundin.

Ikväll hålls ett stormöte där Rinkebyborna ska få tycka till om husets framtid. Rinkebybon Marconi Giomatos, stöder ockupationen av huset.

– Jag tycker att det är bättre att de ockuperar huset än att de bränner bilar.

Kommer du att gå på stormötet ikväll då?

– Ja, jag ska göra det. Jag tror att det är viktigt att ungdomar här ska få några möjligheter att säga vad de tycker, säger Marconi Giomatos.

Anna Björkman
anna.bjorkman@sr.se

Oscar Skagerlind
oscar.skagerlind@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".