Stockholm

Sju års fängelse för knivmord i Kista

En 19-årig man döms till sju års fängelse för det uppmärksammade mordet i Kista i nordvästra Stockholm förra hösten. Han har tidigare friats av tingsrätten, men fälls i hovrätten för mord och mordförsök.

– Som jag förstås så lägger de stor vikt vid att han tidigare erkänt, säger 19-åringens försvarare Johan Åkermark.

Den dömde 19-åringen har tidigare erkänt att han knivskar 23-årige Ahmed Ibrahim Ali, även kallad Romario, vid en motorvägsavfart vid Kista i nordvästra Stockholm. Också två av hans vänner knivhöggs svårt, men överlevde.

Men erkännandet ska ha varit under påtryckning enligt hans advokat och han har senare tagit tillbaka erkännandet.

De två andra som stod åtalade för medhjälp till mord, en 17-åring och en 20-åring frias också t i hovrätten. Bevisningen räcker inte slår hovrätten fast.

I Rinkeby i nordvästra Stockholm, där den dömde 19-åringen bor, är många upprörda över domen.

Kadafi Hussein är ungdomsledare på Folkets hus i Rinkeby. Han känner den dömde 19-åringen och kände den dödade "Romario". Kadafi Hussein är upprörd över domen och säger att den dömde är oskyldig.

Han säger att alla i Rinkeby och Husby vet att den dömde 19-åringen var oskyldig, men att många är rädda för att berätta vad de vet och att få av ungdomarna har förtroende för polisen.

– Polisen måste vara trevliga och komma ut och fråga ungdomarna, de måste ha en relation med ungdomarna, utan relation går det inte.

Polisen har inte varit här och ställt de rätta frågorna?

– Nej.

Ser du att det finns risk för att det blir mera bråk nu?

– Det kommer inte bli slut, även om 19-åringen åkt fast, säger Kadafi Hussein.

Jenny Hallberg
jenny.hallberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".