Stockholm

Fler fickstölder på krogen

Fickstölderna på nattklubbar i Stockholms city har mer än fördubblats sedan i våras.  Enligt polisen är det ofta flera personer som samarbetar om stölderna.

– Ja, de är kompisar, vänner och känner varandra och sedan har de det här som en slags försörjningsbisyssla, kan man säga, för att få in lite pengar, säger kommissarie Gunnar Thun vid Klara närpolisområde i Stockholm.

De senaste två helgerna har det inträffat omkring 80 fickstölder på nattklubbar i city och det är en fördubbling jämfört med hur det brukar vara. Sedan i våras har polisen sett en uppåtgående trend av fickstölder men vad det beror på vet inte polisen riktigt.

De mest utsatta är kvinnor som blir av med sina väskor, efter klockan 03. Tjuvarna arbetar effektivt i grupper på två eller tre personer.

– Varav en, när man har sett ett lämpligt offer, distraherar den som har handväskan eller den som ska bevaka den, ställer frågor eller bjuder upp till dans eller något liknande. Tjuv nummer två är framme i ett obevakat ögonblick och norpar den här handväskan, säger Gunnar Thun.

Under de senaste helgerna har tio personer utpekats som väsktjuvar av vittnen och i tre fall har det funnit tillräckligt med bevis för att väcka åtal. Men det är svårt att komma åt problemet, så därför råder polisen att ta med så få värdesaker som möjligt och att hålla koll på sin egen väska, säger Gunnar Thun.

– Låt inte vänninan bevaka väskan. Det kommer inte att fungera. Men framför allt: ta det lite lugnt med alkoholen. Det kan vara bra av många skäl med att ta det lugnt med berusningen, för då håller man reda på det mesta bättre faktiskt, säger kommissarie Gunnar Thun, Klara närpolisområde i Stockholm.

Maria Persbo
maria.persbo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".