stockholms län

Dålig planering för minoritetsspråk

Det svårt för många föräldrar i länet att få tag i en förskoleplats åt sina barn där personalen talar finska, trots att tio kommuner i länet vid årsskiftet måste kunna erbjuda sina invånare finskspråkig förskola och äldreomsorg. Då blir kommunerna så kallade finska förvaltningskommuner.

De flesta kommuner i länet uppger att de kommer att kunna erbjuda barnomsorg på finska – men bara Haninge har har idag en fastslagen plan på hur dom ska nå upp till den nya minoritetsspråklagen.

Janet Wähämäki från Pungpinan i södra Stockholm har försökt få en plats på den finska förskolan i Skarpnäck till sin dotter utan framgång.

– Vid det läget hade de 18 barn och de flesta andra avdelningar har kanske 12-13 barn, så de hade redan fullt. Vi fick ju då inte plats, det var överhuvudtaget inte möjligt att stå i den kön, säger Janet Wähämäki.

Som en del i att förstärka stödet för landets minoritetsspråk utökas antalet förvaltningskommuner för finska i Stockholms län med tio stycken. Förutom Stockholm blir också Botkyrka, Haninge, Huddinge, Sigtuna, Solna, Södetälje, Upplands Väsby, Upplands-Bro och Österåker berörda av lagändringen. I de här kommunerna ska medborgarna kunna få äldreomsorg, förskola och kommuninformation på finska.

För Stockholms del är det lång kö till dom finspråkiga förskolorna vid Odeplan, Slussen och Kärrtorp. För Janet Wähämäki slutade allt med att hennes dotter Hanna fick börja på en svenskspråkig avdelning på en förskola istället.

Radio Stockholm spelade upp Janet Wähämäkis historia för Stockholms skolborgarråd Lotta Edholm (FP).

– Det vi gör nu i Stockholm är att vi utvecklar ett webbverktyg för att söka på nätet förskoleplatser, och min förhoppning är ju att det så småningom ska finnas fler och fler sökord som man kan använda sig av, till exempel finskspråkighet. Då kommer det här problemet bli mycket lättare att lösa för då kommer man också kunna se behoven på ett helt annat sätt än vad vi gör idag, säger hon.

Peter Johansson, i samarbete med Sisuradio
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".