Stockholm/Göteborg

Hovrättsdomar i postrånsfallet

Det blev skärpta straff för några och sänkta straff för andra, när Hovrätten för västra Sverige idag avkunnade domen för det stora postrånet i Göteborg i januari 2008 och skotten mot polishelikoptrar i Säve i november 2007.

Rånet mot postterminalen i Göteborg i början av 2008 hade planerats vid flera träffar i Stockholm. De dömda männen är från bland annat Hässelby, Kista och Sundbyberg. I Stockholmsområdet har männen till exempel köpt fotanglar, stulit vapenattrapper och tillverkat bombattrapper. En del av utredningen har också skötts av Stockholmspolisen.

I samband med rånet lamslogs stora delar av Göteborg. Bilar sattes i brand och bombattrapper och fotanglar placerades ut för att försvåra för polisen. Men bytet blev betydligt mindre än vad rånarna tänkt sig, 500 000, till största delen i rikskuponger. Rånarna hade förlitat sig på gamla uppgifter om att posten fraktar pengar med tåg.

Egentligen skulle också rånet ha genomförts tidigare, redan i november 2007. Rånarna hann bland annat beskjuta polishelikoptrar och en polisstation som avledande manövrar, men tvingades sedan uppskjuta själva rånet.

I tingsrätten dömdes fjorton av de misstänkta. Tretton personer fick fängelse i mellan tre och sju år. Men hovrätten väljer nu att döma även de två som då friades till fängelse för förberedelse till grovt rån. Ytterligare tre personer, som tidigare friats från just det brottet, döms nu, rapporterar TT.

Samtidigt väljer hovrätten att sänka straffet för två personer som hjälpt polisen att reda ut brottet. Den ene hade tidigare dömts till 4,5 års fängelse. Nu döms båda till tre års fängelse, efter att ha fått ett års straffrabatt.

Ursprungligen hade femton av domarna överklagats, men sex av de dömda drog sedan tillbaka sina överklagandanden. Bland dem fanns mannen som fick det strängaste straffet, sju års fängelse.

Maria Blomquist
maria.blomquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".