Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Göteborg/Stockholm

Rånare hjälpte polisen - får sänkt straff

Hovrätten kom idag med sitt avgörande i målet om det stora postrånet i Göteborg - där merparten av de åtalade kommer från Stockholm. Det blev skärpt straff för flera av de inblandade. Samtidigt får två män som samarbetat med polisen under utredningen sänkt straff genom utökad så kallad "straffrabatt".

– Ja, domen innebär ju att vi tar hänsyn till att de här två som har berättat om andras brottslighet, deras liv kommer att förändras rätt ordentligt till följd av det, de är utsatta för hot med mera och får bli föremål för polisens personskyddsprogram, säger Bengt Nilsson, hovrättsråd i Hovrätten för västra Sverige.

De två männen, som båda är från Stockholm, har enligt hovrättens dom i mer än 27 timmars förhör lämnat information om den planering som skedde inför rånet mot postterminalen i januari 2008. Det här gör att båda får sina straff nedsatta med 25 procent - och de döms till tre års fängelse vardera för inblandningen i rånet.

Men Bengt Nilsson är noggrann med att påpeka att man inte för straffrabatt bara för att man berättar om andras brott. Han säger att det här handlar om personer som kommer att tvingas lämna sina gamla liv bakom sig och börja om någon helt annanstans, kanske utomlands.

– Bara för att man tjallar får man ingen rabatt, däremot kan man få det för att man får men av det. Det är en väldigt stor skillnad, och det har ju Högsta domstolen gjort klart att det här är ju rena undantagssituationer. Det får ju vara en allvarlig inverkan i den här personens liv som det handlar om.

Hovrättens dom innebär också att samtliga de 16 som ställdes inför rätta i tingsrätten nu har dömts till fängelse för inblandning i postrånet, samt skottlossningen mot polisens helikoptrar i Säve och en polisstation. Fem personer, bland dem två som helt friades i tingsrätten och en som fick villkorlig dom, döms nu också för förberedelse till rånet, vilket ger fängelse. Straffen för de inblandade varierar från ett år och upp till sju års fängelse. Den som fick längst straff, sju år, drog tillbaka sitt överklagande och det straffet hör därför till dem som inte prövats av hovrätten.

Rånet mot postterminalen var dramatiskt, bilar sattes i brand och bombattrapper och fotanglar placerades ut för att försvåra för polisen. Men bytet blev betydligt mindre än vad rånarna tänkt sig - en halv miljon kronor - till största delen i rikskuponger - eftersom rånarna hade förlitat sig på gamla uppgifter om att posten fraktar pengar med tåg.

Maria Blomquist
maria.blomquist@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".