Stockholm

Otrygghet inför nya trygghetsboenden

Uppdaterad 16:40
Äldre som bor på servicehus är rädda att de ska få det sämre när Stockholm stad gör om servicehusen till så kallade trygghetsboenden.

– Jag är ju helt beroende av den hjälp jag har här, jag skulle inte klara av att sköta min fru annars, säger Olle Rangdén.

Olle Rangdén som bor på Tunets serviceboende i Råcksta, i nordvästra Stockholm, som är en av de första som ska göras om till trygghetsboende, är orolig för förändringen. Han bor tillsammans med sin fru Hallgerd i en handikappanpassad lägenhet på 72 kvadrat i Tunets serviceboende i Råcksta.

Innan de flyttade till Tunet hade de hemtjänst där de bodde. Då kom olika personal hela tiden och det blev ingen kontinuitet i vården, enligt Olle Rangdén. Men på Tunet finns idag fem sjuksköterskor på heltid i boendet, vilket ger en trygghet. När serviceboendet snart görs om till så kallat trygghetsboende kommer dock personalen inte ha sin arbetsplats i huset utan hemsjukvård och hemtjänst ska komma dit vid behov. En klar försämring menar Olle Rangden.

Men det värsta tycker han är att nattpersonal i huset ska försvinna. Om nån behöver hjälp på natten kommer de få ringa efter hemtjänst, som får åka dit. Men Olle Rangden behöver ibland snabb hjälp med sin fru på natten då han själv inte orkar resa henne om hon ramlat eller gjort sig illa.

– Det har ju hänt flera gånger att hon har ramlat ur sängen, jag förmår ju inte att lyfta upp henne och ordna det. Hon har dessutom fallit så illa att hon har skadat sig så att sjukvården måste ta hand om henne.

Målet är att alla serviceboenden i Stockholm stad ska vara omgjorda om tio år. Tunet är alltså  ett av de tio första att göras om. Den 17 december är det tänkt att Bromma stadsdelsnämnd ska fatta beslut om när och hur det blir på Tunets serviceboende. Så länge är det här det allmänna samtalsämnet bland de boende säger Olle Rangdén.

– De är ju lika ängsliga som jag är, säger Olle Rangdén.

Trots att många äldre oroas över att inte kunna få den hjälp de behöver när när Stockholms serviceboenden görs om till såkallade trygghetsboenden, säger äldreborgarrådet, kristdemokraten Ewa Samuelsson att alla som vill ska kunna bo kvar i boendena som görs om.

– Vår intention är att de ska kunna få den vård och omsorg de behöver, säger Ewa Samuelsson.

Anledningen till att stadens serviceboenden görs om till trygghetsboenden är framför allt att de äldre vill ha den här förändringen säger Ewa Samuelsson

– Många äldre har efterfrågat ett boende med viss stöd och service, de får idag inte komma till servicehusen, för det krävs stort behov av vård och omsorg, säger Ewa Samuelsson.

Men till trygghetsboenden ska alla som är över 75 år kunna flytta utan biståndsbedömning som behövs för serviceboende. Det blir som ett vanligt boende i lägenhet, men med personal i huset som ordnar gemensamma aktiviteter och möjlighet att äta tillsammans. Men vårdpersonal kommer inte längre finnas i huset. Däremot kommer de boende kunna ha hemjänst och trygghetslarm.

För personer som behöver mer vård än så finns det vård- och omsorgsboenden, men där har man inte en egen lägenhet som på serviceboenden.

Ewa Samuelsson kallar serviceboendena för ett mellanting mellan de här boendeformerna och det är alltså det här mellantinget som på tio år ska försvinna tycker den borgerliga majoriteten.

Beslutet var tänkt att klubbas i budgetförhandlingarna förra veckan, men oppositionen var inte nöjd med förslaget utan återremitterade ärendet. De tycker inte att de har fått en ordentlig analys av vad förändringen innebär och de vill inte helt ta bort serviceboendena, säger Leif Rönngren som är Socialdemokraternas gruppledare i äldrenämnden.

– Vi tycker att trygghetsboenden som en ny boendeform är en utmärkt idé, men vi har aldrig satt det emot befintliga boenden, säger Leif Rönngren, Socialdemokraternas gruppledare i äldrenämnden.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".