Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Busslink misstänks ha lurat SL på pengar

SL utreder om Busslink har fuskat när bolaget tagit betalt för extrabussar. En av cheferna på Busslink lät SL betala bussresan för sina gäster när han hade födelsedagsfest, och en tidigare anställd hävdar att Busslink även i andra fall fuskat med fakturor till SL.

Stefan Hällsén, tidigare anställd på Busslink, har nu polisanmält sin gamla arbetsplats.

– Trafikområdeschefen fyllde år och skulle ha födelsedagsfest i sin bostad i Hägersten. Då körde man med en blåbuss och transporterade tjänstemännen från garaget och hem till trafikområdeschefens bostad. Man tog upp det som en förstärkningstur och tog betalt av SL för den här personaltransporten, och likadant hem på kvällen, säger Stefan Hällsén,

Förutom den här bussen ska Busslink också ha satt i system att ta betalt för extrabussar på sträckan Norrtälje och Stockholm som aldrig körts, hävdar Stefan Hällsén,

Man har också krävt betalt för extrabussar som satts in utan att det behövts, säger han. Fusket ska enligt Stefan Hällsén ha kostat skattebetalarna miljontals kronor.

Ytterligare en tidigare anställd, Jeanette Lillhammar, som jobbade som driftsledare bekräftar samma sak. Hon berättar också om bussar som körts tomma från Barnens ö och som fakturerats som extrabussar, likaså om fusk i samband med extrabussar när tunnelbanetrafiken i Stockholm har krånglat.

För att få reda på vad som hänt har SL anlitat en utomstående revisionsbyrå. På Busslink har man gjort en intern utredning, hittills har fusk inte kunnat bekräftas säger Martin Hägglund, trafikdirektör på Busslink. Men han bekräftar att SL debiterats för transport till en privat födelsedagsfest.

– Det är ett ohederligt beteende mot oss, men kanske ännu viktigare, mot vår största kund.

Ja, och i förlängningen mot skattebetalarna?

– I förlängningen skattebetalarna, absolut, säger Martin Hägglund, trafikdirektör på Busslink.

Trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm, moderat ordförande i SL:s styrelse, säger till Radio Stockholm att avtalet med busslink kan komma att sägas upp om uppgifterna om fusk stämmer.

Ylva Bogegård
ylva.bogegard@sr.se

Björn Lindberg
bjorn.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".