Ett av barnen har ännu inte kunnat återgå till skolan.
Järfälla

Fall på Aspnässkolan prövas av åklagare

Händelsen på en skola i Järfälla, då tre barn föll ut genom ett fönster på andra våningen, blir en fråga för åklagare. Arbetsmiljöverket har begärt att en åklagare ska pröva om ett eventuellt brott kan ha begåtts vid olyckan och om åtal kan väckas mot kommunen.

De tre skolbarnen, samtliga sex år gamla, satt lutade mot ett fönster som gick upp och de föll cirka tio meter. Ett av barnen fick allvarliga skador. Hon vårdades länge på sjukhus och har ännu inte kunnat komma tillbaka till skolan.

Arbetsmiljöverket, som utrett ärendet, menar att kommunen inte har gjort en tillräcklig riskbedömning innan de startade förberedelseklasser i byggnaden 2008. Kommunen har till exempel inte gjort någon ordentlig bedömning av risken med att placera barn i så låga åldrar på andra våningen i ett klassrum med fönster som var lätta att öppna.

Det har heller inte skett någon bedömning av risken med att låta barnen sitta på fönsterbrädan, lutade mot den kudde som var placerad mot fönstret.

Efter olyckan har skolan vidtagit flera åtgärder, bland annat har fönstren på den våning där barnen föll ut byggts om så att de bara kan öppnas en liten bit.

Olyckan på Aspnässkolan utreds också av polisen. Ärendet hamnar nu hos Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Maria Blomquist
maria.blomquist@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".