Danderyd

Ny vårdavdelning för prematura barn

Ikväll invigdes en helt ny avdelning på Danderyds sjukhus för förtidigt födda barn, där mamman kan få medicinsk vård samtidigt som barnet. Enligt överläkare Björn Westrup är Danderyd först ut i världen med en sådan här avdelning.

– Det är ju inte ovanligt att barn föds för tidigt pågrund av en sjukdom hos mamman som t ex havandeskapsförgiftning, högt blodtryck eller diabetes eller något sådant. Nu har vi barnmorskor anställda och vi har även gynekologer som rondar de sjuka mammorna på nyföddhetsavdelningen, säger överläkare Björn Westrup, sektionschef för neonatologin och ansvarig för Karolinska NIDCAP Training center, Karolinska universitetssjukhuset Danderyd.

Om ett år ska Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge få en likadan avdelning men Karolinska i Solna får vänta tills det nya sjukhuset byggs.

Ny forskning visar att om föräldrarna kan vara med på sjukhuset så kortas vårdtiden med fem dagar och barnen får mindre problem med lungorna som är vanligt när barn föds för tidigt.

Pianisten Robert Wells är med på invigningen idag. Han var och med och startade insamlingsstiftelsen Tummeliten när hans andra son föddes tio veckor för tidigt.

– När vi låg på sjukhuset och jag tror vi hade sammanlagt en månad, vilket var ganska kort och vi behövde inte vara där hela dagarna heller. Men när man såg de här riktigt små och föräldrar som slet på varandra. Jag vet att det var rätt mycket skilsmässor där. och det är ju så självklart om ett barn ligger på bröstet på sin mamma eller pappa, det är ju klart att det är bättre än att det ligger i apparaturer. Så att jag tror att det är win-win, absolut, säger Robert Wells.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".