stockholm

Ökad nedskräpning på gatorna

Nedskräpningen på Stockholms gator har ökat, och värst är det med alla cigarettfimpar. Det framkom idag när Stockholms stad och organisationen Håll Sverige Rent presenterade resultatet av den första skräpmätningen i kommunen.

– Det man har upptäckt är ju att fimpar är den största kategorin. Fimpar innehåller faktiskt kadmium, som också finns i batterier. Batterier behandlar vi väldigt speciellt medan fimpar slängs på marken, och det tar flera år att bryta ner dom, säger Ulla Hamilton, (M) miljö- och trafikborgarråd i Stockholm.

I år har man för första gången mätt mängden skräp på gatorna i Stockholms stad. Stockholmarna skräpar ner 5 000 ton per år, eller 6 kilo per person och år.

Kampanjledare på Håll Sverige Rent är Joakim Brodahl. Han menar att nedskräpningen ökat.

– Vi baserar det bland annat på att vi får rätt mycket pressklipp, på att folk är upprörda både i Stockholm och andra kommuner.

– Det viktigaste är kanske att vi har ett ganska omfattande arbete i våra skolor och förskolor med att ge kommande generationer en positiv attityd till det här, dvs att skräpa ner ska man inte göra, säger Joakim Brodahl, kampanjledare på Håll Sverige Rent.

Oscar Skagerlind
oscar.skagerlind@sr.se