huddinge

Dålig kontroll av privata vårdföretag

Kontrollen av privata vårdbolag i Huddinge är för dålig anser oppositionen i kommunen efter den hårda kritiken mot hemtjänstföretaget HSB. Dålig bemannig och larm som inte fungerat är några av de punkter som företaget måste rätta till för att få behålla sitt avtal med kommunen.

Marie Fors, vice ordförande i äldreomsorgsnämnden, säger att den bristande insynen i företagens verksamhet ökar risken för missförhållanden.

– Det här är ju så nytt för oss i Huddinge. Det första företaget som fick verka i Huddinge kommun var ju HSB hemtjänst och efter det har vi godkänt några fler, så det här är ju så nytt att vi inte kan se hur uppföljningen, återkopplingen och insynen fungerar.

Åldringar som trygghetslarmat men som ändå fått vänta i timmar på hjälp, utebliven dubbelbemanning, larmtelefon som använts som vanlig kontorstelefon. Listan på allvarliga klagomål från boende och anhöriga mot HSB Omsorg är lång. Det kunde Radio Stockholm rapportera om igår.

HSB Omsorg växte kraftigt förra året och omsättningen ökade med 13 procent på ett år, vinsten ökade med 28 miljoner. Företaget som tog över delar av hemtjänsten i Huddinge vid årskiftet sköter hemtjänst i totalt åtta kommuner i länet, men ingen av de andra kommuner Radio Stockholm varit i kontakt med har haft några bekymmer med HSB Omsorgs hemtjänst. I Huddinge däremot har det blivit växtvärk och problem med organisationen framgår tydligt av äldreombudsmannens rapport.

Nu har politikerna gett ett ultimatum – antingen avhjälps samtliga brister i hemtjänsten inom sex veckor, eller så rivs kontraktet.

– Det är vad vi kräver och det är väldigt, väldigt viktigt att de åtgärdar de problemen som har funnits i verksamheten. Ytterst riskerar de ju att vi säger upp avtalet med dem förstås, men jag utgår självklart från att de kommer att åtgärda alla de här problemen. Det litar jag på, säger Kalle Henriksson (KD), ordförande i äldreomsorgsnämnden i Huddinge

– Vi har inte ett fullt utbyggt system för kontroll av vad hemtjänstpersonalen gör vare sig i den kommunala eller privata äldreomsorgen. Vi håller på att testa ett nytt system för att se till att vi få bättre kontroll, säger han.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se