Intresset för konst ökar igen

Intresset för att köpa konst och konsthantverk ökar igen enligt Bukowskis Auktioner. Den globala finanskrisen innebar dåliga ekonomiska år för flera auktionsfirmor men vändningen för Bukowskis kom i och med höstens försäljning av Ingmar Bergmans bohag.

Just nu är det visning på två av Stockholms stora auktionsfirmor; Stockholms Auktionsverk och Bukowskis. Bukowskis hoppas dra in 60 miljoner kronor på att sälja femtonhundra föremål under sin höstauktion. Aktionsfirmas vd, Caroline Talsman, ser att kunderna har börjat återvända.

– Det känns som om tilltron har kommit tillbaka och att det lossnat mycket av den här lilla "istiden" som det varit sista året nästan. Under hösten drabbades vi väldigt kraftigt av den globala finansiella krisen. Vi hade satt utropspriser som marknaden inte ville acceptera. Så det var ganska många föremål som inte såldes förra hösten. Framför allt var säljarna tveksamma. De trodde inte att de skulle få så bra priser, men den försiktigheten har börjat minska, säger Caroline Talsman, vd, Bukowskis Auktioner.

Finanskrisen innebar stora problem för auktionsbranschen. För Stockholms Auktionsverk innebar 2008 ett kraftigt vinst ras. Bukowskis gjorde en förlust på nästan 13 miljoner kronor förra året. Bukowskis blev tvunget att skära ner på sina utgifter med 30 procent och avskeda 20 anställda.

– Vi kommer inte att ha ett jättebra år i år men vi kommer att ha ett hyggligt år. Vi får se hur auktionen går. Den är väldigt avgörande för oss. En stor del av våra intäkter kommer nu på den här auktionen, säger Caroline Talsman, vd, Bukowskis Auktioner.

Linda Jerand
linda.jerand@sr.se