Svårt för SL kontrollera inställda turer

SL har svårt att kontrollera att bussbolagen verkligen anmäler alla indragna turer. Det är bolagen själva som ska anmäla när en tur ställs in och sedan få avdrag för det.  Förra året höll SL inne med ungefär 25 miljoner kronor, men någon större kontroll på att bolagen verkligen anmäler alla indragna turer har inte SL.

– Det innebär ju inte att vi sitter med armarna i kors och inte har någon som helst kontroll, utan vi utför ju också kontroller på detta. Och hittills har det varit mestadels, eller egentligen uteslutande manuella kontroller, alltså det är i form av stickprovskontroller vi har kunnat utföra det här, säger Maria Adolfson.

På ett år har SL cirka åtta miljoner bussavgångar, och det är i dagsläget omöjligt att ha kontroll på att alla de bussarna går som de ska, säger Maria Adolfson. Enligt henne ser SL inte det här som något stort problem. Även om mellan 25 000 och 27 000 turer ställs in varje år så är det en försvinnande liten del av den totala trafiken, säger hon.

Men sedan några år tillbaka håller SL på att installera datorer i alla bussar, och det gör det också möjligt för SL att börja övervaka bussturerna med ett nytt tekniskt mätinstrument, teknik som Maria Adolfson hoppas ska vara igång om ungefär ett halvår.

– Då behöver vi inte göra de här manuella relativt få stickprovskontrollerna, utan då kan vi verkligen få in datalistor på exakt hur varje bussindivid har uppfört sig.

Tidigare i veckan kom det fram att det finns misstankar om att företaget Busslink debiterat SL för extraturer i Norrtälje som inte körts.

Och att det är bussbolagen själva som ska anmäla när en tur uteblir, så att de får minskad ersättning låter märkligt, tycker resenärerna Annelie Lester och Stig Ljunggren.

– Ja, det låter ju inte bra, säger Annelie Lester.

– Det tycker jag är underligt. De har ju fuskat på andra håll också. Och det är ju vi skattebetalare som får stå för alltihopa, säger Stig Ljunggren.

På frågan om SL har förtroende för alla entreprenörer idag, säger Maria Adolfson:

– Alltså, vi måste avvakta med det svaret tills den här utredningen är klar, som visar exakt vad som har hänt uppe i Norrtälje. Det blir dumt av mig att svara vare sig ja eller nej på den frågan.

Maria Blomquist
maria.blomquist@sr.se