stockholm

Byggplaner i vagndepå oroar boende

SL:s byggplaner för vagndepån vid Skärmarbrink i södra Stockholm kommer leda till ökad trafik och mer buller. Det tror boende i området, som nu kräver att Stockholms stad ändrar planerna.

– Framförallt kommer man att få förhöjda bullernivåer nattetid och tidiga morgontimmarna och det här är 50 meter från bostadsrättsföreningens port, säger Pontus Lundell, ordförande i bostadsrättsföreningen Härden.

Det är SL:s verksamhet i slakthusområdet vid Globen som ska flyttas inför bygget av den nya arenan som ska ersätta Söderstadion. Underhåll av tunnelbanevagnar och lok, makadamhantering och spårriktningsmaskiner ska flytta till Hammarbydepån vid Skärmarbrink och det mesta av verksamheten kommer att ske i en ny stor byggnad som ska uppföras längs Garagevägen.

Den nya hallen kommer att dämpa bullret, menar Renoir Danyar på stadsbyggnadskontoret.

– Makadamhantering behöver inte bullra så mycket i och med att den flyttas inomhus, däremot diesellok och spårriktningsmaskinen. Men det blir inte långa stunder, utan korta stunder när de kör ut för att komma ut på spåret och köra ut till olika delar av stan.

Idag är sista dagen för remissinstanserna att tycka till om kommunens planförslag och Pontus Lundell hoppas på en ändring innan planen antas, om några veckor.

– Vi kräver att det där görs om för att vi ska vara nöjda. Det kommer att höras. Är det en hall där man håller på att lassa grus så kommer det att höras, även om man bygger in det i en hall, säger han.

Depån ligger mitt emellan flera bostadsområden, men Renoir Danyar menar att man får tåla lite buller om man bor i stan.

– Jo, man bor ju i en storstad som alltid är i utveckling och expandering.

Förslaget om att bygga ut SL:s hammarbydepå väntas klubbas igenom i den 4 februari nästa år.

Jenny Hallberg
jenny.hallberg@sr.se