Synskadade kritiserar nya färdtjänstkort

Landstingets nya färdtjänstkort skickades ut i veckan men bland de synskadade blev glädjen inte långvarig. För synskadade är korten nämligen svåra att hantera. Arne Junglin, är ordförande för Synskadades riksförbund i Huddinge.

– När jag öppnade kuvertet och fick tag i det där kortet så insåg jag ganska omgående att hoppsan det här kortet är alldeles blankt. Det finns inga som helst markeringar om att det här är ett färdtjänstkort. Jag tycker man kan ställa krav på färdtjänstförvaltningen här i Stockholm som faktiskt vänder sig just till brukare som är gravt synskadade, säger Arne Junglin, ordförande för Synskadades riksförbund i Huddinge.

De blanka korten är framtagna av SL, Stockholms lokaltrafik, och enligt Anna Starbrink, (FP) ordförande i Färdtjänstnämnden, är det inte tekniskt möjligt att utforma korten på annat sätt.

– Vad jag förstått har det varit efterfrågan på sådana här taktila kort, alltså kort där man kan känna på dom var det är för någonting men det har inte varit tekniskt möjligt och det beklagar jag, säger Anna Starbrink, ordförande i färdtjänstnämnden, Stockholms läns landsting.

– Det här kommer säkert att skapa en massa problem för färdtjänstbrukare som ska försöka identifiera sina kort. Man kommer då att börja skära i de här korten och allt möjligt då för att kunna identifiera de här och då kommer vi att få ännu mera problem, säger Arne Junglin, ordförande för Synskadades riksförbund i Huddinge.

– Det är ju klart att jag är väldigt mån om att Arne och alla andra som reser med färdtjänst och ska kunna resa med SL med dom här korten också får en bra service. Det man kan göra är att sätta en liten klisterlapp på kortet och det kan vi se till att färdtjänsten skickar med korten i fortsättningen. Det bör vara en möjligt lösning på det här problemet, säger Anna Starbrink, (FP) ordförande i färdtjänstnämnden, Stockholms läns landsting.

Anna Björkman
anna.bjorkman@sr.se

Björn Lindberg
bjorn.lindberg@sr.se